Двајца Генијални Умови, исклучително продуховени мистици.

Имаше човек кој се молеше над секој еден од неговите пронајдоци пред да ги вклучи. “Мајка ми ме научи да ја барам целата вистина во Библијата”, пишува тој во врска со неговата инвентивна моќ. “Дарот на менталната моќ доаѓа од Бога, Божественото Битие, и ако го концентрираме нашиот ум врз таа вистина, ние стануваме во склад со оваа голема сила”.

Алтернативно, Ајнштајн не чувствувал Божјо присуство во него, колку што го набљудувал во природата, математиката и законите на физиката. За да ја опише својата верска ориентација, тој напишал:

Алберт Ајнштајн за време на предавањето во Виена во 1921 година “Не верувам во личен Бог и никогаш не сум го негирал ова, туку јасно сум го изразил. Ако нешто е во мене кое може да се нарече религиозно тогаш тоа е неограничен восхит за структурата на светот колку што нашата наука може да го открие.

“Верувам во Богот на Спиноза, кој се открива во уредната хармонија на она што постои, а не во бог кој се однесува на себеси со судбините и постапките на човечките суштества”. (Алберт Ајнштајн, 1954)

Ајнштајн, исто така, напишал пантеистички:

“Човечкото битие е дел од целината наречена универзум, дел ограничен во времето и просторот. Се чувствуваме себеси, нашите мисли и чувства како нешто посебно од останатите. Еден вид на оптичка заблуда на свеста. Оваа заблуда е еден вид затвор за нас, ограничувајќи нѐ во нашите лични желби и љубов кон неколкуте најблиски до нас.

“Нашата задача мора да биде да се ослободиме од затворот со проширување на нашиот круг на сочувство за да ги опфатиме сите живи суштества и целата природа во нејзината убавина. Вистинската вредност на човечкото битие е одредена од мерката и од смислата во која тие се ослободиле од себе. Ние ќе бараме значително нов начин на размислување ако човештвото треба да преживее. (Алберт Ајнштајн, 1954)

Толку јасно, Ајнштајн размислуваше за најдоброто што можеше да го постигне преку ослободувањето од “оптичката заблуда на свеста” со прифаќање на природата, а не на Бога, со сета срдечност.

И таа филозофија, заедно со неговата усогласеност со работните задачи за ОСС (претходникот на ЦИА) и американските вооружени служби (во голема мера контролирани од глобалните енергетски индустријалци, особено семејството Рокфелер) го направија толку популарен. Ова беше ера во која фондациите Карнеги и Рокфелер инвестираа многу за да ја унапредат науката и верата во неа, како нов бог. Ајнштајн беше на одборот.

Алтернативно, Тесла, чии брилијантни дела биле украдени од страна на енергетските и воени индустријалци од таа доба, вклучувајќи го и Томас Едисон, бил прогонуван и осиромашен, иако никогаш не се откажал од верата во Изворот на универзалната моќ, на кого тој рутински му се молел.

Тесла подобро разбира од кој било друг современ научник како функционира креативниот процес, и тој рутински го стави ова знаење на тест. Тој напишал за своето искуство на изумот и креативното самоизразување, на овој начин:

“Мојот метод е поинаков [од неговите современици како Едисон и Ајнштајн]. Јас не брзам во вистинска работа. Кога ќе добијам нова идеја, веднаш ќе ја изградам во мојата фантазија и ќе направам подобрувања и ќе го користам уредот во мојот ум. Кога ќе отидам толку далеку што ќе отелотворувам сè во мојот пронајдок, може да мислам на секое можно подобрување, а кога не гледам никаква грешка, јас во конкретниот облик го ставам крајниот производ на мојот мозок “.

Книгата од Стариот Завет – Битие има евиденција за сличен процес од страна на Бог и неговата имагинација ( промисла ).

Битие 1: 26-27 вели:

“Тогаш Бог рече:” Да го направиме човештвото во нашиот лик, во ликот на самите нас; и нека владее. . . Значи, Бог го создал човештвото според својот лик; во сликата на Бога, тој го создаде светот: мажот и жената ги создаде. ”

Се чини дека нема друго разумно објаснување за Мојсеј, кој, наводно, го напишал Битие, да го повтори три пати зборот слика во креативниот процес на конструирање на човештвото а исто така првото и второто упатување на “сликата” се однесуваат на Божјата “имагинација”, додека третата “слика” ја опишува вистинската сјајност на Создателот, исто како што Битие 1:26 наведува конкретно, “во сличноста на самите нас”.

Со други зборови, Тесла сфатил дека бил обдарен со иста креативна технологија ( самата молитва, созерцание, соединување на умот со Бога, имагинација ) што ја користел Бог за создавање со имагинација – вклучувајќи ја и визијата и внатрешното искуство наменето, како љубезна и срдечна молитва, метафизично да се внесе нешто во физичката егзистенција преку окото на умот на креативното самоуправувано -изразување.

Навистина, креативната фантазија е централна за чинот на постоење, или манифестира напредок што; што е во согласност со старозаветното име на Создателот, Јахве, што значи “Јас сум / ќе биде она што јас сум / ќе биде”, како што на Мојсеј му беше наложено лично. Значи, Создателот е вечен во чинот на станување, како што секој човечки или божествен творец може да ужива, човечки или божествен, со конструктивно напредување на имагинативна основа. И користејќи ја имагинацијата поврзана со интуицијата, овие креативни технологии им помагаат на креаторите да станат се повеќе и повеќе диференцирани во рамките на унифицираното и обединувачкото поле на свест што Ајнштајн и го припишува на природата.

“Ќе биде”, чинот на волја да биде нешто, не го поставува прашањето на Шекспир “. . . или да не биде? “Битието е функција на подготвеност да се биде светоглед свесен како творецот. Кога човечката волја е усогласена со волјата на Изворот (т.е. Божествена волја), тогаш целата енергија во универзумот овозможува визија за чудесна креативна манифестација. Ова е нова теорија за креационизмот, која сè уште мора да се тестира, но е интуитивно и емпириски очигледна.

Значи создавањето е главно чин на радосно избирање да го сакаш целото свое битие за време на самоизразувањето и креативната диференцијација. Овој чин на волја е да се биде во Сегашен момент со изворот-Бог благодарение на единственото поле на свесност. Универзалниот поток на свеста овозможува такво метафизичко патување до други димензии на свеста и паралелни универзуми формирани хидро-сонично, со дефинитивно ангажирање на музичко-математичката матрица која доведува до просторот / времето за доброто на креативната диференцијација, процес и поминување на времето што е вечно.

Значи, Тесла во вечноста навлегувал во протокот на божествената свест, со што ја прилагодува својата креативна волја до неговиот Извор. Чудесно тогаш, каналот се отвори за се повеќе и повеќе креативна диференцијација и производство на страшни иновации. Од радија и електрични генератори до безжични системи за осветлување и ласери, генијот на Тесла беше буквално Божествен.

Како универзалниот Создател, гениите најчесто ја користат конструктивната имагинација како креативна технологија за да станат се повеќе и повеќе од себе ( да се надминат ). Ова е егзистенцијално искуство кое го инспирирало Тесла да пишува:

“Не мислам дека има поголема возбуда што може да помине низ човечкото срце [центар на ЉУБОВ] како онаа што ја почувствувал пронаоѓачот, бидејќи гледа нешто за создавањето на мозокот што се одвива во успех. . . Таквите емоции го прават човекот да заборави на храната, спиењето, пријателите, обичната љубов, сè. ”

Создавањето е диференцијација во рамките на унифицираното и обединувачкото поле на свест што Ајнштајн ја припишува на природата. Креативните мајстори, како Леонардо да Винчи и Тесла, ја ангажираа мајката на Изворниот Код едноставно да уживаат во нивниот креативен гениј.

Ова е причината зошто Тесла и Да Винчи дадоа молитва толку голема правопропорционално на тежината во нивната работа, а Ајнштајн, кој рече дека не верува “во Бог кој се однесува на себеси со судбините и постапките на човечките суштества”, го пропуштил ова.

Луѓето само гледаат во тоа што сакаат да поверуваат. Иронично, Ајнштајн кој ја критикувал “заблудата на свеста” на човештвото, никогаш не се надминувал себеси ( созерцавал ) за да стане еден со Создателот на протокот на таа природа.

Како заклучок, Тесла се молел пред, за време и по создавањето. Пред да ги вклучи своите пронајдоци, тој се молеше дека тие ќе работат според неговата слика за нивното работење, што одново и одново го повторуваше од секој агол. Зошто? Бидејќи тој сфатил дека Тој, Јас и Ти кој читаш сме молитви на нашиот Творец, кои исто така се манифестираат.

Од внатрешната слика што ја имаме за себе и за нашиот свет, кон она што ние и самата цивилизација стануваме, е едноставно резултат на молитвата инспирирана од срце, чувствувана љубовна намера; тоа е, избор и функција на волја за исполнување на вашата судбина.

1607 Прегледи