Сексуалната Епидемија е дефинирана како болест која напаѓа многу луѓе истовремено. За време на епидемијата, инциденцата на болеста расте, а болеста напаѓа области каде инаку не би се пронашле – како што се телата на мали деца. Епидемијата на СТД е уште поопасна, бидејќи вклучува повеќе од една болест. Центрите за контрола на болести и превенција во Атланта ја категоризираат кризата со СТД како мултипна епидемија, бидејќи таа се состои од најмалку 25 различни СТД – скоро 50, ако ги сметате варијантните соеви на истата болест.

Епидемијата е толку голема што е тешко да се сфати колку е сериозна. Замислете да летате над Националниот парк Јелоустон со 10.000 стапки. Гледајќи го прозорецот, гледаме илјадници мали пожари кои го допираат паркот. Некои од пожарите се вжештени, некои тлеат, некои се само трага од чад и неколку искри. На теренот гледаме еден или два, можеби три пожари. Од воздухот пожарите се шират и се закануваат да го зафатат целиот парк. Ова е опасност од сексуално преносливи болести кај популацијата на тинејџери.

Друга илустрација покажува колку тинејџери се погодени. Замислете  фудбалски стадион исполнет со тинејџери. Потоа започнете со броење. Еден од пет од навивачки деца имаат херпес. Херпесот нема лек. Секоја третина има вирус на хуманата папилома (HPV). ХПВ предизвикува 99,7% од случаите на рак на грлото на матката што убиваат повеќе од 5000 жени секоја година. Еден од десет има хламидија. Дури и ако ги извадиме здравите деца, стадионот сеуште ќе биде речиси полн.

Размислете за овие статистики:

Речиси половина од сите ученици од 9 до 12 години имале секс.
Половина од сите девојчиња најверојатно ќе бидат заразени со СТД за време на нивното прво сексуално искуство.
Речиси еден од четири сексуално активни тинејџери имаат СТД.
Тинејџерите ќе потпишат речиси еден од четирите на 15 милиони нови случаи на СТД оваа година.
Тинејџерите сочинуваат 10% од популацијата, но се договараат до 25% од сите СТД.
Херпес (конкретно херпес симплекс тип 2 или “генитален херпес”) има зголемени 500% кај белите тинејџери во последните 20 години.
Еден од пет деца над возраст од дванаесет тестови позитивни за херпес тип 2.
Еден во десет тинејџерки имаат хламидија, а половина од сите нови случаи на хламидија секоја година се дијагностицираат кај девојчиња од 15 до 19 години.

671 Прегледи