Вчера во Истанбул, Турција, се одржа средбата на Патријархот Вартолемеј од Цариград и Патријархот Кирил Московски и на цела Русија, пишува Patriarchia.ru.
Последната средба меѓу двата примати се одржа на Собранието на приматите на автокефални православни цркви што се одржа од 22 до 27 јануари 2016 година во Шамбезе, Швајцарија.

Пред тоа, двајцата патријарси се сретнаа: од 6-8 март 2014 година, за време на Собранието на приматите на автокефални православни цркви во Инстанбул, Турција; на 7 октомври 2013 година во Подгорица, Црна Гора; и за време на посетата на Патријархот Вартоломеј во Московската Патријаршија од 22-23 мај 2010 година, во тандем со официјална посета на Неговата Светост Патријархот Кирил на царството на Константинополската Црква, 4-6 јули 2009 година.

213 Прегледи