Од Серафим Ханиш

Во повеќето извештаи на англиски јазик за Русија, сеништето на Советскиот Сојуз се одржува многу години, и тој дух најмногу се нагласува во неодамнешната “нова Студена војна”, која ефективно започна во 2014 година со расправијата околу судбината на Украина (во реалноста започна порано, веројатно во 2013 година, со овој говор, даден од претседателот Владимир Путин, и реакцијата на Запад на тоа). Се разбира, еден главен акроним е КГБ, каде самиот претседател Путин беше агент, и неговата модерна инкарнација како ФСБ (Федерално биро за безбедност). Тоа беа опасни агенти кои доаѓале и ги воделе луѓето во средината на ноќта и ги испраќале во т.н Гулаг, или во затвор, или прогон или смрт. Поконкретно, Руската православна црква знаела дека агентите на КГБ дејствуваат како свештеници, кои ќе ги пријавуваат признанијата ( исповедите ) на луѓето пред своите претпоставени.
Кога комунизмот се распадна, сето тоа се промени. Всушност, тоа се менуваше со години дури и пред падот на Советскиот сојуз во 1991 година. Сепак, КГБ презеде промена на името и остана главна безбедносна агенција во земјата, служејќи ја истата намена за руските интереси што ЦИА и ФБИ ги прават во Соединетите држави. ФСБ е едноставно агенција за собирање разузнавачки податоци.

Исто така има многу христијани во неа. И стои веднаш до Академијата на ФСБ во Москва, оваа величествена црква, посветена нана Богородица (Дева Марија).

Оваа црква беше завршена во 2016 година. Изградбата започна во 2012 година.

Сега Црквата е завршена, и таа е навистина прекрасна. Таа содржи и горна и долна црква. Во саботата, 1 септември, Божествена Литургија беше отслужена во Долната Црква, на англиски јазик, со еден Американец кој го дополнува инаку серумотскиот хор.

203 Прегледи