Тоа беше многу, многу, многу тешко за апостолите да веруваат дека Господ Исус Христос воскреснал.

Ги разгледаа зборовите на Мироносците кои ја донесоа оваа вест и сметаа дека е тоа лага.

Кога отишле во Галилеја, на планината како што им заповедал Исус и го виделе, некои паднале и Му се поклонија, додека други застанале скаменети и не им верувале на сопствените очи.

Кога Исус им се јави на сите во горната соба во Ерусалим, мислеа дека гледаат дух.

Најсилно од сè беше неверувањето на апостол Тома, кој мораше да ги става прстите на раните од ноктите на рацете и нозете на Спасителот и раката на Неговата страна пред да поверува.

Зошто апостолите со таква тешкотија верувале дури и со свои очи? На крајот на краиштата, тие беа сведоци на Господ Исус воскреснувајќи го синот на вдовицата Наин, ќерката на Јаир, па дури и Лазар, четири дена мртви.

Но, на крајот на краиштата, ова беа дела на еден многу голем Чудотворец, а мртвите не воскреснаа од сопствената сила; но да веруваме во можноста за мртво тело да се врати во живот само по себе, од сопствената сила, беше неизмерно потешко.

Така, Христовите апостоли било многу тешко да веруваат дури и во она што го видоа со свои очи.

Но за нас, кои не видовме ни жив, ни воскреснат Исус, не ли е тоа потешко или полесно да веруваме во она што го читаме во Евангелијата и во делата на светите апостоли? О, секако дека е полесно, многу полесно – за големиот број на историски факти и настани кои нè убедуваат надвор од сомневањето за вистината за Христовото воскресение.

Што има да се каже за фактот што проповедањето на бескрајните галилски рибари и нивните наследници во текот на само неколку векови победи над целиот населен свет на времето – не само култивирани Грци и Римјани, но дури и полу-диви Германци, Гали, и Келти, и направи фатален удар за паганството?

Дали ова можело да се случи ако Христос не се воскреснал? Немаше ли да се проповеда за Распнатиот како Син Божји кој беше сретнан насекаде само со исмејување?

Дали би било логично дека десетици илјади свети маченици ќе поминале во ужасни маки и ужасни смртни случаи ако не верувале во Христовото Воскресение и не биле со оган со љубов кон Освојувачот на смртта?

Дали би биле можни тешките аскетски трудови на постот и молитвата на безбројните анхорити и монаси заради познавање на Господ Исус Христос и за стекнување на Христовиот ум?

Милиони милиони луѓе од сите возрасти и пол се вистински христијани, особено во првите четиринаесет векови од раѓањето на Христос.

Сепак, без оглед колку е огромна моќта на проповедање и делата на Христос, без оглед на тоа како Синот Божји умре на Крстот и Неговото Воскресение од мртвите го потресе светот, не сите веруваа во Него.

Веќе меѓу современиците на Господ Исус и Неговите апостоли, дури и мнозинството од еврејската раса на Бога не веруваа во Него.

Неверувањето, кое се урна како огромен бран над нашите модерни народи на Европа и Америка, сите поранешни христијани, постојано расте и се шири. Се разбира, тоа не започнало за време на ренесансната ера на науката и уметноста, и не од Волтер и другите енциклопедисти, но неспоредливо порано, веќе во првиот век по Христовото раѓање.

Што значи тоа? Тоа значи дека нашиот Господ и Бог Исус Христос не ги наситува срцата на луѓето со Себе, нешто што Тој може да го направи со својата божествена моќ, туку бара доброволна љубов и вера.

Не секое срце радосно ги прифаќа Неговите големи заповеди. Гордите и надмоќните луѓе се смеат на заповедите за сиромаштија на духот, кроткоста и милоста; тие дури и не размислуваат за Божјата повисока и вечна вистина, тие само сакаат да слушнат за правилноста на општествените односи и сметаат дека само правилните врски меѓу нациите се највисоки идеали.

Дали многумина сакаат да бидат прогонувани заради праведноста, да се навредуваат и да се наклевекуваат заради Христа?

Многумина влегуваат низ правите порти по тесниот пат, така што на крајот од нивниот тежок пат ќе го чујат благословениот повик: Дојдете, вие благословени од Мојот Отец, наследете го царството подготвено за вас од основањето на светот (Мат 24:34)?

Што научник ќе ти каже ако се обидеш да му проповедаш на Христа? Се разбира, тој ќе одговори со вознемиреност: “Не ме вознемирувај, јас сум зафатен со мојата наука, зашто за мене тоа е целата вистина”.

Апостол Павле зборува во своето послание до Коринќаните за мудрите и разумните, кои ја отфрлија верата во Бога заради науката: зашто проповедањето на крстот е за оние што погубуваат глупост; но за нас, кои се спасени, тоа е Божјата сила. Зашто е напишано, ќе ја уништам мудроста на мудрите и нема да го сфатам разумното разумно. Каде е мудрото? каде е писарот? каде е распнувачот на овој свет? Бог не ли ја направи глупава мудроста на овој свет? Зашто, по Божјата мудрост, светот со мудрост не го познаваше Бога, му угодуваше на Бога од глупоста на проповедање да ги спаси оние што веруваат. Зашто Евреите бараат знак, а Грците бараат мудрост. Но ние го проповедаме распнатиот Христос, на Евреите пречка, а на Грците глупост; туку на оние што се нарекуваат, и Евреите и Грците, Христос Божјата сила и мудроста Божја. Бидејќи глупоста на Бога е помудра од луѓето; и слабоста на Бога е посилна од луѓето. Бидејќи вие гледате, како викате браќа, како не се нарекуваат многу мудреци по телото, кои не се многу силни, не многу благородни, но Бог ги избра глупавите работи на светот за да ги измами мудрите; и Бог ги избра слабите работи на светот за да ги збуни работите што се силни; и ги заснова работите на светот, и она што е презрено, Бог избрал, да и нешта што не ќе доведат до ништо што се (1. Кор. 18-28).

Дури и за време на Неговото земно живеење, нашиот Господ Исус Христос ги повика оние кои веруваат во Него, неговото “мало стадо”.

Не се вознемирувајте од ова, но радувајте се. И знајте дека припаѓаат на ова стадо во текот на вековите и до денес многу многу значајни научници, научници и филозофи, кои можат да го комбинираат своето верување во науката со својата повисока верба во Бога и Неговиот Христос. И на оние кои ја отфрлаат религијата врз основа на научни податоци, огромното мнозинство всушност нема никаква врска со науката и зборува за тоа само како за послушност.

И за вас, едноставни, неочекувани луѓе, нека силата на Христос биде силна поддршка: Ако не бидете претворени и бидете како мали деца, нема да влезете во царството небесно (Мт. 18: 3).

Св. Лука архиепископ на Симферопол

242 Прегледи