Една четвртина од работните места во САД ќе бидат критички нарушени бидејќи вештачката интелигенција продолжува да ја зафаќа автоматизацијата на постоечката работа, според новиот извештај на Институтот Брукингс. Загрижувачки извештај, објавен во четвртокот, тврди дека околу 36 милиони Американци имаат работа со ” висока изложеност “на автоматизација, што значи дека најмалку 70 проценти од нивните задачи наскоро би можеле да бидат заменети со машини кои користат нова технологија. Помеѓу засегнатите се оние во угостителството, вклучувајќи ги готвачите, келнерите и другите во услугите за храна. возачи на камиони; и канцелариски службеници.

360 Прегледи