Да речеме дека вие сте еден од владејачките светски елити што треба да управуваат со една нација во полза на олигархијата. Кој е најдобриот начин да го одвлечете вниманието на населението од вашата самодоверба и доминација во очигледно неофидуален систем?

1. Обезбедете модерни верзии на Леб и Циркус за да го одвлечат вниманието на обичните луѓе од она што всушност е важно: “златното доба на ТВ” и гледањето прекумерно; културна опсесија со прославување на себеси преку селфиња поставени на Facebook и Instagram; бес и огорченост на Твитер; медиум од корпоративна држава, кој ги зголемува незначителните настани во социјални кризи, политички “лидери”, кои намерно ја разгоруваат поларизацијата и конфликтот и така натаму.

Комбинирајте ги сите овие оттргнувачки циркуси во една 24-часовна системска преоптовареност, и што добивате? Луѓето толку расеани, толку нагласени, толку емоционално збунети што не се во можност да се фокусираат на предаторската експлоатација на владејачките елити, многу помалку дознаваат како да го сменат неофоудалниот статус кво.

2. Поделете го населението со пресметани културни проблеми и препуштајте ја најчестата класа против себе: без средишна основа и без заеднички класен идентитет, населението лесно се исекува и се натопува во лути, незадоволни племиња кои вината ја префрлаат на оној кого медиумската пропаганда го таргетирала како ” другиот “за проблемите на нацијата.

497 Прегледи