Посетата на канцеларијата на вашиот лекар треба да ве остави со чувство за информираност и поддршка, со отворени и вистинити разговори за вашето здравје и планови за лекување. Меѓутоа, многумина не добиваат такви учтивости, особено кога станува збор за вакцинации. Отворените разговори за вакцините се исклучок отколку правило во многу канцеларии на доктори.

Сè повеќе, родителите се чувствуваат омаловажени или загрозени од докторите на нивните деца доколку тие толку ги доведуваат во прашање распоредот за вакцинација на центрите за контрола на болести и превенција на болести (ЦДЦ).

Многумина дури одат толку далеку што ќе ги исфрлат пациентите од нивната пракса, оставајќи ги без извор за медицинска нега.

“Скршената доверба меѓу мајките и педијатриите поттикнати од взаемно почитување и заедничко донесување одлуки е прекината. За жал, восхитот и довербата што мајките ја имале за семејните педијатри се топи и се заменува со страв.

Лекарите не се наши господари. Ние им плаќаме добро да одработат, а не да не искористуваат и да не заплашуваат. Дискриминацијата, принудата и силата немаат место во модерната медицина или во политиката на јавното здравје “.

356 Прегледи