НАДМИНУВАЊЕ НА АКРОФОБИЈА. Се плашите од височините? Вие не сте сами. Всушност, акрофобијата е еден од најчестите стравувања во светот. Сега, тим од европски истражувачи најде нов начин да им помогне на луѓето да го надминат својот страв, нема потреба да се искачуваат на било кој дел или дури да разговараат со терапевтот.

Истражувачите пријавиле 100 доброволци за нивната студија, од кои сите имале клинички дијагностициран страв од височина, но не примале третман за нивната фобија. Истражувачите потоа ги поделиле волонтерите во две групи. Педесет доброволци служеа како контрола, без лекување, додека другите 49 имаа можност да подлежат на двонеделен режим на виртуелна реалност (VR) (47 се согласија на програмата, а 44 го завршија). Истражувачите ги објавија резултатите од нивното судење во списанието The Lancet Psychiatry во средата.

Виртуелен тренер. Во текот на програмата за третман на ВР, доброволците користеа слушалки VR за да се сретнат со “виртуелен тренер” за шест сесии, секоја околу 30 минути. Овој автоматски тренер започна со поставување прашања за нивниот страв од височина и им кажуваше факти за нивната фобија. Потоа, тренерот ги водел волонтерите преку низа виртуелни сценарија за да им помогне да се справат со нивниот страв. Овие се движат од фрлање топки над полицата за спасување на мачка од дрво. На крајот на секоја сесија, виртуелниот тренер го праша секој волонтер како се чувствува. Тренерот, исто така, го охрабри волонтерот да се сретне со “реалниот свет” и височините помеѓу сесиите.

Сите учесници во студијата ги пополнуваа прашалниците за сериозноста на нивниот страв од височина на почетокот на судењето, две недели подоцна (на крајот од програмата за третман на ВР), и повторно две недели после тоа. До крајот на судењето, 34 од 49-те волонтери во групата за лекување изразија страв од височинки поблага од истражувачите кои се потребни за да учествуваат во студијата. Оние во контролната група сите го оценија нивниот страв на исто ниво како и на почетокот на студијата.

ИДНИНАТА НА МЕНТАЛНОТО ЗДРАВЈЕ. Постојат и други примери кои покажуваат дека VR може да им помогне на лицата со нарушувања во менталното здравје. Сепак, ова е првото испитување кое покажува дека терапијата со VR може да ги произведе саканите резултати без помош на обучен (и потенцијално скап) човечки терапевт. Како што нагласува водечкиот автор на студијата, Даниел Фримен, во соопштението за медиумите, ова може да го зголеми бројот на луѓе кои го добиваат психолошкиот третман што им е потребен, а не само да се справат со страв од височина – истражувачите планираат да видат дали нивниот автоматски, VR Пристап кон лекувањето може да работи и за други нарушувања во менталното здравје.

279 Прегледи