Отсекогаш било теоретизирано дека враните се попаметни од нивниот изглед. Со напредокот на науката, беше овозможено да се утврди колку се паметни враните. Враната е попаметна отколку што изгледа. Станува навистина неопходно да се утврди, во колкава мера ќе достигне разузнавачката интелигенција, со оглед на низа ситуации кои се погодни за нејзиното ментално функционирање.

Истражувањата наведуваат дека менталните способности на враната се развиени како на 7-годишно дете. Таа може да ги насети движењата околу неа и да се поврзе со неколку настани што се одвиваат пред него. На пример, во еден таков експеримент, се претпоставува дека враната сфатила кога човечката интеракција ќе доведе до промена во одредено сценарио, и се разбудила кога промената била независен гест. Познато е дека тие се навистина креативни, кога тоа е потребно. Тие би ги користеле стапките за приближување на предметите или за собирање нешто. Во одредени интересни ситуации, исто така, се забележува дека жиците се метали во алатки што ќе ги користат за да направат гнезда или други работи. Нешто, што може да се смета за неверојатно во однос на нив. И покрај тоа што една врана можеби никогаш не видела жица во својот живот, сепак знаела како да ја сврти и претвори во нешто што би можело да го искористи.

Секогаш ја имало оваа еуфорична љубопитност во научните умови за корелација на интелигенција, кога станува збор за луѓето и животните. Додека луѓето се јасно порационални суштества меѓу сите, враните можеби не се далеку зад себе. Тие имаат свои модели на однесување, и инстинкти кои ги ставаат на различно ниво од другите суштества во дивината. Во еден експеримент, беше откриено дека една врана е високо аналитичка во својот пристап кон одреден проблем, за предвидениот проблем беше наменета како серија на настани кои може да се отклучат само, со оглед на претходниот настан кој беше завршен. Наградата на крајот беше храна. Повеќето од враните стигнаа до последната точка, каде што една врана конечно ја заврши загатката. Ова веројатно би можеле да ги воспостави враните како птици, кои имаат способност да процесираат комплексни аналитички функции во мозокот, и да го работат тоа.

Понатаму, со набљудување на убиство на врани во самрак ќе им се даде идеја дека моделите во кои летаат, мора да бидат некои сложени маневри кои лесно ќе бараат “одреден сет на вештини”, како што би рекол Лиам Нисон. Тие се многу прилагодливи, а тие црни очи гледаат низ сè, постојано се мерат, анализираат и адаптираат. Тие можат да комуницираат со други врани, што може да биде непријатно за луѓето, поради жестокоста на тоа, но сеуште е начин на комуникација.

Конечно, колкумина од нас ја слушнаа приказната за враната која се обидува да го зголеми нивото на вода за да ја задоволи својата жед? Тоа не е само глупа приказна, луѓе. Враните навистина ја разбираат водата и нејзиното движење. Тие го анализираат начинот на кој се движи и се прилагодуваат на тоа.

Како заклучок, време е луѓето да ги третираат враните со почит што го заслужуваат, бидејќи се поинтелигентни отколку што се очекуваше.

306 Прегледи