Гигантот за видео стриминг Јутјуб објави дека инвестира 25 милиони долари во борбата против “теориите на заговор” на својата платформа. Компанијата во сопственост на Google вели дека се движи кон подобра поддршка на “доверливи” вести од главните издавачи, истовремено намалувајќи го досегот за независно новинарство. YouTube често беше критикуван поради тоа што им дозволи на теориите на заговор, кои сега потпаѓаат под знамето на “лажни вести”, за да процветаат. На еден блог пост оваа недела, компанијата објави дека планира да го смени начинот на кој работи за “прави авторитативни извори да станат лесно достапни. “

288 Прегледи