“Оној што го љуби Бога го цени знаењето за Бога повеќе од сѐ што е создадено од Бога, и го следи таквото знаење жарно и непрестајно”

-Св. Максим Исповедник

Кога зборуваме за нешто како генеричко, честопати се размислува за некој производ кој е “просечен” или “помалку сигурен”. Признавам дека ми се чини дека моите генерички хартиени крпи се помалку лесни за раскинување, моите генерички трошки од леб бараат некои повеќе зачини, и мојот генерички телефонски полнач може да изгори премногу брзо. На ист начин, ја најдов мојата генеричка форма на вера и духовност за брзо да се исуши и да стане пуста. Како брендовско име, тоа не го поседува тој квалитет, што ме остави да сакам повеќе. Како и генеричкиот бренд, ја прифатив некомплетноста – односно, не-католицизмот, ако можам – за мојот духовен живот. Ја должам оваа реализација на мојата сакана сопруга, Луси, која некогаш ја опиша нашата претходна исповед (религија) како наш свештеник.

“Генеричка форма на православие”.

Во основно училиште, јас секогаш бев оној кој служеше на мисата, која уживаше да биде околу свештениците, и кои отворено ја навестуваа мојата римско-католичка вера. Во средно училиште решив дека целта на мојот живот е да бидам римско-католички свештеник. Никогаш нема да се оженам. Јас никогаш не би се претворил во брачен партнер. Во суштина, имав одговори и мојот живот беше планиран. За ова време во средно училиште, станав многу активен во Латинска миса, и до мојата прва година на колеџ, им кажав на моите родители дека наредната есен планирав да влезам во богословија. Мајка ми имаше разбирање и знаеше што навистина сакав да направам, но татко ми одговори многу негативно и одлучи дека повеќе не сака да зборува со мене. Тешко беше да се прифати нивната мешана реакција кога видов други млади мажи да добиваат радосни одговори, но јас војував. (Ја користам таа фраза, бидејќи служев и во Армијата).

Летото пред мојот очекуван влез, како што сега бев прифатен во римокатоличката семинарија, го сретнав мојот иден придружник на патувањето кон небото. Овие два месеци во летото беа крајно маченички, да бидам искрен. Моето срце и ум беа поставени на богословија, но дури и повеќе од моето срце и ум беа прикачени на Луси – имаше нешто што не можев да го оставам. На крајот, Божјата волја преовладуваше и одлучив да се повлечам од семинаријата пред да започнам дури и за да бидам со Луси.

Додека го започнавме ова патување, ја изложив на латинската миса, и со работата на Светиот Дух, нејзината вера се зголеми и стана плодна. Таа се развила духовно и созреала на прекрасен начин. Нашата вера почна да биде дел од нашиот живот заедно, но сѐ уште не бевме сосема таму.

Неколку години подоцна, дознав дека мојата баба од таткова страна, која почина четири години претходно, била православен христијанин, најверојатно и припаѓа на грчката јурисдикција. Придржувајќи се кон мојата лојалност кон Рим, решив да ја испитам Византиската обред на Римокатоличката црква. Поминавме неколку години присуствувајќи на една украинска и византиска (порано “рутинска”) парохија и истовремено служев на латинската маса како аколит. Јасно, нашите недели беа спакувани, но нашето почетно изложување на Исток се одвиваше. По некое време направивме една парохија на нашиот постојан дом, бидејќи дојдовме малку поблиску до Православието во однос на литургиското изразување, и дека надлежноста на која ѝ припаѓаа, има поголема отвореност во почитувањето на православната теологија кај повеќето луѓе со кои наидовме . Како настрана, византиските обредни католици се охрабруваат да ја следат православната теологија, но тоа не е очигледно на сите места.

Во текот на овие години во Византискиот обред, Луси и јас честопати ги посетувавме православните парохии, особено манастирот Св. Тихон. Во многу прилики, би ја оставиле Литургијата да си каже,

“Така треба да бидеме.”

Меѓутоа, постојано се уверував дека е “католичка” единствена “патека”. Јас никогаш нема да го напуштам Рим. Со текот на времето, моето читање на црковната историја се зголеми, моите разговори со православните христијани и византиските католици станаа посуштински, а молитвениот живот цветаше додека ја користевме православната духовност. Како што многумина велат за себе, кои биле на слично патување, Луси и јас веќе бевме православни во нашето срце и нашите умови. Имавме речиси тајно прифатени одредени (православни) теолошки поенти кои се некомпатибилни со западната теологија. Ова не остави прашувајќи се како можеме да бидеме “православни во заедницата со Рим”, кога беше јасно дека едната страна отстапува од она што некогаш беше задржано, додека другата страна едноставно одби да ја напушти верата. Тоа беше како да се обидувате да присилите заедно два магнети од истиот пол. Внатрешната борба предизвикуваше повеќе распаѓање и несигурност.

Самитот на ова патување беше објавен на Денот на Спомен-свеченоста на 2017 година. Луси и јас одлучивме да ги посетуваме Св. Тихон откако бевме на аџилак за време на викендот. Сега кога се сеќавам додека го пишувам ова, првиот човек што го сретнав кога пристигнавме, кој исто така беше и првиот човек што го зборував за тој ден, е читател во мојата парохија! Бог сигурно знае што прави! Ние веднаш отидовме во параклисот за да ја испочитуваме Хаваиската икона на Богородица, која потекнува од мир. По влегувањето, и покрај тоа што е врвен ден на тој аџилак, со повеќе од сто луѓе, во таа манастирска црква, освен Луси и јас, немаше ниеден човек. Како што претходното искуство беше со икони за потопување со мирис, бевме исполнети со небесен мирис, и ѝ се приближивме на Богородица за да ја молиме со своите молитви.

Мојата молба кон Нејзе беше длабока и од срце – сакав да ѝ служам на (византиската) Црква, и јас ја молев Нејзе да се моли за мене за мојот начин да се осветли на вистинскиот пат кон небото за Луси и мене и за чувството во моето срце да му се даде простор за растење. Додека Луси остана во црквата, решив да излезам и да прошетам. Во текот на следниот час, сретнав двајца православни свештеници чии интеракции со мене беа јасен одговор на моите молитви. Потоа дојде еден ден полн со такви извонредни искуства за нас двајцата што ме оставија безмилосен и со загуба не само со зборови, туку и со мисла! Вечерта се вративме во хотелот, а додека јадевме вечера (барем обидувајќи се да јадеме, како што бев уште во стравопочит на мојот ден), се погледнавме еден со друг и си рековме:

“Мислам дека треба да станеме православни”.

Додека седев таму, на трпезата, испратив е-мејл на мојот тековен свештеник од мојот телефон.

Ние, секако, веруваме дека молитвите на не само на Богородикот биле одговорени тој ден, туку и на свети Алексиј Тот, поранешен византиски обреден католички свештеник кој подоцна влезе во православната црква. Неговите мошти се наоѓаат во манастирската црква во св. Тихон, каде што е почитуван од многу верници, вклучувајќи ме и мене. Често го молам во молитва, бидејќи верувам дека добро го разбира нашето патување.

Верата на мојата и на Луси сега веќе не е генеричка, недостасува или нецелосна – таа е актуелизирана, исполнета, манифестирана и соборна – односно е целосна.Ние сме надвор од страничните патишта и на осветлен пат каде што ќе ја водиме трката и ќе ја завршиме борбата заедно. Нашето разбирање за Бога беше некогаш теоретски, но сега Ја чувствуваме Неговата Црква и Неговите светии на вистински начин.
Во ова време на Големиот Пост, како што го чекаме Воскресението, да бидеме внимателни кон насоката во која живееме и нашите животи и да разбереме дали навистина е тоа Божја волја. Додека некој може да заземе став за поддршка и одбрана на Православната Црква, нема ништо што ќе се спореди со искуството и другата светост на литургиските служби и чистотата на учењата на Црквата.

“Сè ќе загине освен она што душата го собра преку љубов и молитва”.

-Самиот Јован Максимович Чудотворецот

224 Прегледи