Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

Јас ве поздравувам со празникот на Неделата на поклонението на Крстот. Денес Црквата, во срцето на Великиот пост, кога веќе сме исцрпени од постот, ни ги нуди сите чудесни лекови – почитување на дрвото на распнатиот Спасител Христос. Тоа е чудесна работа на Црквата која ја покажува својата вистинска духовна мудрост. Што е Крстот Господов?

Кој е знакот на распнатиот Господ што стои пред нас, и на кој денес ќе му оддадеме чест со нашите умови, усни и срца? Тоа е знак на незамислива божествена љубов! Ако внимателно се погледнеме во Распетието, тогаш ќе го видиме знакот на ужасната, најужасна смрт, кога квадратните нокти ги пробиваат рацете и нозете, кога Неговата крв тече, кога се задушува од едемот на белите дробови, кога Тој виси посрамен, и Неговите непријатели одат во близина и го омаловажуваат, велејќи: “Ако си царот на Евреите, спаси се Себе” (Лк 23:37) и слези од крстот (Мк.15: 30).

Но, ако проникнеме во длабочините на Крстот Господов со око на нашиот ум, тогаш ќе видиме дека тоа не беше гнев и омраза кон Евреите, и не злосторство на првиот ангел Луцифер, а не на злосторството и жалењето на Јуда што го издигна Господ на Крстот. Не можеме да кажеме дека е трагедија што Исус Христос умре на Крстот. Зад овој страшен спектакл лежи божјата љубов.

Како светиот апостол Петар вели: “Но со скапоцената крв Христова, како од јагне без недостаток и без место: Кој навистина беше предодреден пред основањето на светот, но се покажа во овие последни времиња за вас, Кој од него верува во Бога, што Го воскресна од мртвите и му даде слава; дека вашата вера и надеж би можеле да бидат во Бога (1Пет.1: 19-21).

Христос бил ракоположен за оваа жртва од пред почетокот на светот. Кога Христос го обликува човекот од прашината на земјата, Тој веќе видел како создадените раце на човекот ќе го прикријат на дрвото. Кога Дишеше душа низ устата на човекот, Тој веќе знаеше дека оваа уста ќе плука врз Него. Тој, исто така, знаел дека од неговото страдање, од дрвото на Крстот ќе расте нова генерација на луѓе, нов вид на живи суштества – христијани, деца на Бога, Отецот, за кои Тој ќе биде предок. Тој, исто така, знаеше дека Божјиот Дух, преку својот крст, ќе ги трансформира луѓето, и тие ќе станат богови по благодат.

Затоа, неговото страдање е страдањето што го прима доброволно и вели: “Готово е моето срце, Боже, подготвено е моето срце” (Пс 56: 8).

Неговата страст е Божјата страст, Кој знае за што оди. Тоа е смрт, за да го направи човекот бесмртен. И како што вели Свети Филарет од Москва: “Ако сте продирале низ длабоката мистерија на Крстот, тогаш нема да видите ништо освен љубовта кон Бога, Отецот кој го распнува Својот Син, љубовта кон Бога, Синот што умира на Крст и љубовта кон Светиот Дух што се радува во жртвата на Крстот “. Оваа Божествена љубов, скриена зад сите овие ужаси на Распетието, предизвикува страв во нас и ни помага правилно да се поврземе со нашите сопствени страдања.

Работите можат да бидат лоши и ужасни, понекогаш ние сме изневерени и третирани неправедно. Но, ако ги обединиме нашите страдања со страдањата на Господа, ако речеме: “Во името на распнатиот Господ ќе го издржам ова страдање”, како што извикаа мачениците кои страдале и страдаа заради Христовата волја, тогаш ќе видиме дека Божествената љубов исто така е скриена зад овие страдања. Многумина прашуваат за време на страдањето, “Зошто?” Но, таквото прашање е погрешно. Тоа треба да биде: “Боже, зошто ми го даде ова? До кој крај? ”

Зад страдањата на еден христијанин е сокриена Божјата љубов, која вели: Ова е од мене (3 кг 12:24). Свети Серафим Вирјански напишал дека сите таги, неволји и страдања што му се случуваат на секој од нас се сите од Господа, за да ги одречеме нашите души од земните работи што се придржуваат кон корупција и смрт. Бог нè отсекува за да нè пополни со Својата љубов и живот, за да не се храниме со смртниот живот што предизвикува смрт.

Нашиот живот навистина е заситен со смрт, но Господ ја претвора оваа смрт во инструмент на воскресение и нашето страдање во манифестација на Неговата слава во нашите животи (ако му помогнеме во тоа). И затоа, денес Црквата го носи Крстот пред нашите очи за почитување, дека ние, гледајќи, би можеле да ги соединиме нашите таги, нашите страдања од болест, несреќа, со страдањата на Богочовекот, со тоа да станеме дел од Неговите слава и Негово Воскресение. На мистичната Пасхална ноќ ќе ги пееме овие зборови: “Вчера бев погребан со Тебе, Христе; денес јас воскреснувам со Твоето создавање. Вчера бев распнат со Тебе; Ти ме прослави со Тебе, Спасителу, во Твоето Царство! “Кој не умрел со Христа, нема повторно да воскресне со Него. Кој не е заедно со Христа, не ја издржа оваа болка како болка со Христа, никогаш нема да може да ја почувствува Божествената радост на Христос.

Тоа е со добра причина што Свети Ефрем вели дека во Рајот не постои никој што не беше распнат. Сите таму претрпеа, сите издржаа, но не со сопствената сила, туку заедно со Христос, Христос и Христос.

Тогаш оваа болка ќе не рафинира и прочисти и ќе нѐ просвети, и ние ќе бидеме навлезени и осветувани од дрвото на Крстот, кое некогаш ќе биде во нашите срца. Тогаш навистина ќе можеме да ја видиме тајната на новиот гроб што ќе ни помогне да живееме. Нека крстот на Господ цвета во нашите срца и ќе ги донесе своите плодови на нашите болни срца. Нека Крстот Господов нè научи да видиме дека сè е од Бога, а не од непријателите, Масоните, Евреите или ѓаволите. Сите зли битија што доаѓаат кај нас е само инструмент во рацете на Небесниот Отец, Кој нè прилагодува кон небесниот живот надвор од границите на времето, достапен само за оние кои се очистија од сите нечистотии преку моќта на чесен Крст .

Господ да ве спаси.

Отец Даниел Сисоев

210 Прегледи