Навистина благословено дело не е да грешиме, туку тоа дека веќе згрешивме, а не да очајуваме, туку да плачеме кон оние кои сме згрешиле, со солзи може повторно да се фатиме за благословот. Затоа, ние треба прекрасно и секогаш да се молиме, а не да слабееме, како што вели Господ (Лк 18: 1). А апостолот, исто така, вели: “Молете се без престанување” (1 Сол. 5:17) – тоа е, во текот на ноќта, и во денот, и во секој час – не само по влегувањето во црква, туку и во други времиња исто така; Напротив, без разлика дали работите, спиете или сте на пат, или јадете, пиете или лежите – не прекинувајте ја молитвата, зашто не знаете кога ќе дојдат да ја бараат вашата душа. Не чекајте недела или празничен ден, не ја разделувајте разликата на места, но, како што рече пророкот Давид, се молиме на секое место на Неговото владеење (Пс.102: 22). Затоа, без разлика дали сте во црква, дома или во полињата, без разлика дали сте со овци за пасишта, без разлика дали сте зафатени со градежништвото, без разлика дали сте на погреб – не оставајте ја молитвата; и кога е можно, на колена, а кога не е можно, молете се со умот, во вечерните часови, наутро и на пладне.

Ако молитвата му претходи на твоето дело и, откако ќе се појави од креветот, ќе ги посветиш првите движења на молитвата, тогаш гревот нема да најде пристап до твојата душа. Молитвата е конзерватив за чистота, обука на душата, припитомување на ароганција, прочистување од сеќавање на гревовите, уништување на омраза и исправка на злото. Молитвата е тврдина на телото, просперитет во домот, разубавување на град, би можело во царство, да е знак на победа во време на битка и сила на светот. Молитвата е обележје на девственост, верност на бракот, оружје на патници, стражар на оние што се одмораат, добра надеж за будните, плодноста на земјоделците, спасение на оние на водите. Молитвата е посредник за осудените, утехата на затворените, утехата на тагувањето, веселбата на радоста, успокојувањето на плачот, празникот на родендени, круната на брачните другари и породувањето на заминатите.

Молитвата е разговор со Бога, еднаква чест со ангелите, успех во доброто, аверзија кон злото и поправање на грешниците. Молитвата го направи китот во домот на Јона, го врати Езекија во живот од вратите на смртта и го претворила пламенот во ветерот на роса за вавилонските младинци (Дан. 3:50). Со молитва Илија се врзал на небото, и не врнеше на земјата од страна просторот од три години и шест месеци (Јак.5: 17).

Гледате, браќа и сестри, колку е моќна молитва. Во целиот човечки живот нема богатство поскапоцено од молитвата. Никогаш не отстапувај од тоа, никогаш не го напуштај, но, како што рече нашиот Господ, да се молиме, и нека не биде залуден нашиот труд (Матеј 6: 7). И кога ќе се молите, ќе простите, и ќе ви се прости, ако имате било какви противници: и вашиот Отец, Кој е на небото, може да ви ги прости вашите престапи (Мк 11:25). Погрижете се, мои возљубени, дека не залудно се трудите во молитва, ако имате непријателство против кој било. Господ понатаму вели: Затоа, ако го принесеш својот дар на жртвеникот, и таму се сеќаваш дека брат ти е против тебе; Оставете го својот дар пред жртвеникот и одете по својот пат; прво да се помирите со братот свој, а потоа да дојдете и да го понудите својот дар (Мт. 5: 23-24). Така, сега е јасно дека ако не го направите ова претходно, тогаш она што го носите нема да биде прифатено.

Ако ја исполнувате Господовата заповед, тогаш со храброст се молиме на Господа, велејќи: “Остави ги, мој Господи, моите долгови, како што се откажав од брат ми, исполнувајќи ја Твојата заповед. Иако сум слаб, сепак не се откажав. “И Оној Кој го сака човештвото ќе одговори:” Ако си се откажал, тогаш се откажувам; ако ти прости, ќе ти ги простам твоите долгови; затоа што имам моќ да ги изгубам гревовите на земјата “. Ако олабавите, тие ќе бидат олабавени за вас. Ја гледате неспоредливата љубов на Бога за човекот. Ја гледате неограничената Божја милост. Слушнавте концизно средство за спас за вашите души.

Свети Ефрем Сириски

265 Прегледи