“Разликата помеѓу добар живот и лош живот е колку добро одиш преку огнот”. ~ Карл Јунг

Заебете позитивност. Заебете чувства. Заебете ги обидите да се чувствувате добро цело време. Наместо тоа фокусирајте се да станете подобра верзија на себе. Фокусирајте се на акција, движење. Уште подобро, бидете проактивни. Помалку ќе се чувствувате позитивни но повеќе ќе постои позитивната акција. Дури и тогаш, тоа е помалку за да се биде одличен и повеќе за да се биде подобар. Навистина. Има повеќе среќа во една лажица тешко заработена самоподобност отколку во океан – полн со само-афирмации.

Позитивноста е спротивна на мотивацијата:

“Нека твоите патеки бидат криви, ликвидирани, осамени, опасни, што ќе доведат до најубавиот поглед. Може вашите планини да се подигнат и над облаците. “~ Едвард Опатија

Еве нешто: ништо не е во ред со тоа да се биде среќен. Кога сте среќни, бидете благодарни. Впиејте го тоа. Апсорбирајте го. Нека пукаат топчиња во коски. Оваријалете го до срж. Но, тогаш нека оди тоа срање. Немојте да останете во таа состојба предолго или ќе атрофирате. Ќе стагнирате. Ќе го изгубите фокусот. Другите чувства и емоции имаат многу во себе да ве научат (дури и повеќе, некои можеби ќе се аргументираат) како среќа.

Секој зборува за големата игра за проширување на нивните удобни зони, но кога навистина се сведува на тоа, повеќето луѓе остануваат во удобните, позитивни, топли и среќни удобни зони. Се држиме до нив без да го сфатиме тоа. Ние толку се фаќаме во нив, што ја изгубивме од вид една од најзначајните тајни на живеењето на ограничени животи во бескрајно бесконечниот универзум: земете ги сите нешта во умерени количини.

Ова ги вклучува, особено, позитивните емоции. Затоа што позитивните емоции се со поголема веројатност да ве држат заложници отколку негативните. Додека негативните емоции се со поголема веројатност да ве мотивираат. Не велам да се биде негативен цело време. Негативноста, исто така, треба да се зема во умерени количини. Велам користете негативни емоции за да ве мотивираат да бидете позитивни. Запрашајте се: што е повеќе мотивирачко “сте го направиле” или “нема начин на кој ќе го направите тоа”.

Со “сте го направиле” нема ништо друго да се направи. Нема каде да одиме. Ти си готов. Вие сте задоволни. Ти си заглавен. Вашата удобна зона го достигна својот капацитет. Вие сте подлегнале на Комплексот на мајсторот и сте  го напуштиле угледот на почетниците. Со “нема начин да го постигнете тоа”, од друга страна, постои предизвик. Постои пречка за надминување. Има авантура. Вашата зона на удобност има нешто во кое ќе прерасне и конечно да се надмине. И потоа на следната пречка. Како што рече Шунриу Сузуки, “Во умот на почетниците има многу можности, но во експертите има малку”.

Освен тоа, кога навистина се сведува на тоа, не постои такво нешто како “сте го направиле”. Додека сте живи, има уште повеќе живот за живеење. Како што Ричард Бах рече: “Еве еден тест за да откриете дали вашата мисија на земјата е завршена: ако сте живи, таа не е завршена.” И сите наши аплаузи на крајот водат кон Бах.

436 Прегледи