Една од работите кои брилијантните умови на МИТ ги прават – покрај размислувањето за природата на универзумот и градење на научни фантазии, секако – ја заверуваат авионската способност за федералната влада. Значи, кога Сабрина Пастерски влезе во канцелариите на кампусот едно студено јануариско утро во потрага по едно ОК за авионот со еден мотор што го изградила, тоа можеше да биде само бизнис како и обично. Освен тоа што пред нив беше со лоша коса, широко оката градителка на авиони и веќе си го летала чудото соло. “Не можев да поверувам”, се сеќава Пеги Уден, извршен секретар во МИТ, “не само затоа што била толку млада, туку и девојка”.

Добро, тоа било 2016 година, а надарените женки не се сосема ретки во МИТ; речиси половина се жени. Но, нешто за Пастерски го предводеше Уден не само за да му помогне на нејзиниот авион да биде одобрен, туку да го привлече вниманието на врвните професори на универзитетот. Сега, осум години подоцна, легендарната 22-годишна Пастерски веќе е дипломирана на МИТ и д-р на Харвард. кандидат кој го поместува лимитот во светот на физиката. Таа истражува некои од најтешките и најкомплексни прашања во физиката, како што Стивен Хокинг и Алберт Ајнштајн (чија теорија на релативност се претворила реална после 100 години) и тоа го направиле рано во нивните кариери. Нејзиното истражување добива цутни моменти во црните дупки, природата на гравитацијата и просторот на времето. Посебен фокус е обидот да се разбере подобро “квантната гравитација”, која се обидува да го објасни феноменот на гравитацијата во рамките на контекстот на квантната механика. Откритијата во таа област драматично може да го сменат нашето разбирање за работата на универзумот.

Меѓу многуте вештини што таа ги набројува на веб-страницата е “забележување на елеганцијата во хаосот”.

Таа, исто така, го привлече вниманието на некои од најсветлите работи на Америка во НАСА. Исто така? Џеф Безос, основач на Amazon.com и авионски развивач и производител на Blue Origin, ѝ вети работа кога ќе биде подготвена. Прашан по електронска пошта неодамна дали неговата понуда се уште стои, Безос изјави за OZY: “Боже, да!”

Но, освен ако не сте љубител на физичар кој ги видел нејзините трудови за полукласичната Вирасоро-симетрија на квантната гравитациона S-матрица и мека теорема за доведување на низи како симетрија на QED (како на пристапи кон разбирање на обликот на просторот и гравитацијата и првите два трудови што таа некогаш ги напишала), можеби не сте слушнале за Пастерски. Таа е прва генерецација ( Кубанско-Американска ) родена и одгледана во предградие на Чикаго, таа не е на Facebook, LinkedIn или Instagram и не поседува паметен телефон. Таа, сепак, редовно го ажурира веб-сајтот “Не-важничене” наречен PhysicsGirl, кој содржи долг каталог на достигнувања и искуства. Меѓу нив: “забележување на елеганцијата во хаосот”.

Допрва следува нејзиното. Молете се сите за неа !!!

612 Прегледи