Христос … заради мене заспа на крстот (пофална песна)

Сликите на некои Православни химни за распнувањето на Христос, се чини дека се премногу пријатни … Исус заспа на Крст. Нема да се спомне агонијата и тортурата што ја претрпел. Многу икони го одразуваат истото мирно однесување. Тоа беше христијанскиот хуманизам од средниот век кој навистина се интересираше за страдањето и агонијата на Христос и почна да ја опишува и прикажува агонијата и тортурата која е со распнувањето. Прочитајте ги библиските текстови и гледаме дека телесното страдање на Христос се спомнува како многу тешко. Тоа беше фокусот на човештвото на Христос, кое беше сметано за реализам, поради што многу христијани почнаа да се оддалечуваат од фокусирањето на Исус како воплотениот Бог. Наместо да го видат Бога, сѐ што гледаа беше уште еден човек кој умираше од болна смрт.

Сликата на Христос што заспива на крстот е длабоко вкоренета во теологијата дека Бог е страстен. Бог не е пренесен од емоции и нивните висцерални влијанија врз нас – Бог нема тело, па не доживува емоции како нас. Бог не нè љуби како реакција на нас – за Бога е се љубов. Бог што умира на крстот не ја менува Неговата реакција на луѓето: тој продолжува да ги сака. И така Исус вели додека умира на крстот: “Оче, прости им; бидејќи не знаат што прават “(Лука 23:34). Тој дојде во светот поради божествената љубов и умре на крстот од истата причина (Јован 3: 16-17). Христос не простува во реакција на она што неговите мачители го прават бидејќи Тој дојде во светот како љубов со цел да им прости на луѓето.

Бог е љубов, и не чека да види што ќе правиме пред да реагира кај нас. Бог секогаш постапува кон нас со љубов. Бог станува олицетворение, бидејќи Бог е љубов. Бог умира на крстот затоа што Бог е љубов. Распетието не го менува Божјиот однос кон светот. Гревот не ја менува Божјата реакција на луѓето. Бог засекогаш дејствува во љубов кон луѓето, без оглед на тоа како луѓето се однесуваат. Како што уште една постара химна вели:

Во вашето милосрдие се понизивте и се кренавте на крстот што се подигнавте себеси – оној кој паднал од старото себеси преку јадење од дрвото. Затоа, Вие се прославувате, Господи, единствениот што е најголем во љубов, и ние вечно ги пееме вашите пофалби!

Бог го љуби човештвото и прифаќа дека љубовта значи дека Бог ќе страда за нас луѓето. Бог страда за нас, со нас и во нас. Бог го прави тоа за нашето спасение. Бог не е променет од нашиот грев, преку нашата реакција кон Бога, преку нашето отфрлање на Бога, преку нашиот распнат Божји Син. Бог е љубов. Така, Страшниот Бог страда страсно како една од големите мистерии на Божјата љубов. И бидејќи тоа е Бог на крстот, страдањето е бескрајно длабоко, сепак Бог е сè уште љубов и Бог продолжува да делува кон нас со љубов. Затоа иконата е толку точна во прикажувањето на Христос што спие на крстот – божественоста страда во нас и за нас и со нас во сета вечност, а сепак тоа не ја менува Божјата љубов кон него и Божјата љубов кон нас.

“Кој не сака, не го познава Бог; зашто Бог е љубов. Во оваа љубов Бог се покажа меѓу нас, така што Бог го испрати својот единствен Син во светот, за да живееме преку него. Во ова е љубовта, не дека ние Го засакавме Бога, туку дека Тој нè љубеше и го испрати својот Син да ги искупи нашите гревови “(1. Јованово 4: 8-10)

Бог дури зема човечко тело и ја доживува сета болка, тага и маки да бидеме човечки, бидејќи тоа е Божја љубов кон нас. Тоа е љубов бескрајно и вечно длабока – а сепак тоа е љубовта што ни ја нуди Бог и нè повикува да ја споделиме со Него, така што нашиот живот и нашето страдање ќе станат наш живот во Бога. Бог кој умира на крстот е сеуште љубов, а сепак нè љуби.

Христос живее и умира за Адам, Ева и за секој од нас. Ханците на Великиот пост честопати се движат од Божјите слики кои се занимаваат со Адам до Бога, кои се занимаваат со секој од нас.

Јас паднав во тешкиот сон на гревот преку беззаконие, но, мојот Христос, Кој заради Мене заспа на крстот, ме разбуди, да ноќта на смртта не дојде врз мене.

Христовата смрт на крстот е знак на благословен ден на саботата, на кој Господ се темели за Неговата работа за нас и за нашето спасение. Христос спие на крстот за да нè разбуди од сонот на смртта и да нè разбуди од нашето заспивање во светот кога треба да бидеме будни, предупредувачки и будни. Во Христа ние се будиме од нашиот сон дали во овој свет или во светот што доаѓа.

Во Христос, кој умира на крстот, ја гледаме Божјата љубов за нас непречено од гревот на светот, охрабрувајќи нè да се обединиме кон Него, за да живееме или да умреме, припаѓајќи на Господа.

“Ако живееме, живееме кон Господа, и ако умреме, умираме кон Господа; па тогаш, дали живееме или умреме, ние сме Господови. Зашто, за таа цел, Христос умре и повторно живее, за да биде Господ и на мртвите и на живите “(Римјаните 14: 8-9).

Отец Тед Бобош

211 Прегледи