Мажите зависници од објавување на селфија на интернет, најверојатно се нарцисоидни, импулсивни и прикажуваат други анти-социјални карактеристики, сметаат универзитетските истражувачи.

Според новата студија, фудбалерите, филмските ѕвезди и другите мажи зависници од објавување на ,,самобитни” слики на социјалните медиуми покажуваат психопатски особини.

Тие се со поголема веројатност да бидат нарцисоидни, импулсивни и да покажат други анти-социјални карактеристики, како што е недостатокот на емпатија, велат универзитетски истражувачи.

Наодите би можеле да ве шокираат колку многу познати луѓе или за кои сте мислеле дека сте нормални, не можат да одолеат да објавуваат слики од нив на сајтови како Инстаграм, Твитер и Фејсбук.

Но, иако таквите акции се поврзани со психопатија, тоа не значи дека залудничавите луѓе ќе тргнат во убиствено дивеење.

Наместо тоа, тоа значи дека тие постигнуваат повисоки од просечните нивоа за анти-социјални особини, велат научниците од државниот универзитет во Охајо за специјалниот дневник за Личноста и индивидуалните разлики.

Оние кои ги уредуваат своите слики за да изгледаат подобро, покажуваат знаци на нарцисоизам и самообјективација, рече асистентката за комуникација Џеси Фокс.

Студијата вели дека нарцизмот најчесто се поврзува со суета, но како психолошка маана се однесува на чувството да се биде поинтелигентен, привлечен и подобар од другите.

Луѓето кои ги ставаат своите слики онлајн што е можно поскоро можат да покажат знаци на психопатија, дефинирана како недостаток на емпатија или однос кон другите и импулсивност.

Истражувачите спровеле тестови на 800 луѓе на возраст од 18-40 години кои завршиле анкета за нивниот излез на социјалните медиуми заедно со психолошките прашалници за да се утврдат особините на личноста.

243 Прегледи