Презвитера Роксана Лух

Нека вашите деца го земат тој долг туш!

Родители, нема да ве изненади тоа кога ќе кажам дека децата се под огромен притисок во денешниот свет. Изборот да не брзате со вашите деца низ сето она што го прават веројатно се чувствува како страшно, “но работите едноставно нема да направат крај” на сценариото. Секој, може да биде во право ако целосно ги тргне рацете од оваа перспектива.

Но, ве охрабрувам да задржите отворена перспектива и размислувајте повеќе во средината. Децата денес се соочуваат со притисоци што многумина од нас не ги имаа кога бевме млади. Земете ја технологијата, на пример. Ние немавме постојан извор на одвраќање право на нашите прсти. Нашиот нервен систем и душата имаа време сами да бидат. Ние, исто така, немавме ниво на конкуренција што сега постои во сè, од спорт, музика до академици. Ништо не е чисто забавно или чисто извор на уживање. Толку многу од она што го прават нашите деца е ублажено со конкуренцијата. Она за што не сме свесни е дека без разлика дали го велите тоа или не, децата го чувствуваат притисокот и очекувањето да живеат на сето тоа. И кога тие не, многу се чувствуваат помалку од сето тоа. И човечкиот дизајн не беше наменет за одржување на такви конзистентни, високи нивоа на стрес. Значи, денес гледаме нарушувања на расположението во сите времиња високо во нашите млади луѓе денес. Тие едноставно не ги препознаваат знаците на стрес и интервенираат доволно рано и редовно доволно за да се спречи колапс, повлекување, непочитување и во полоши случаи, депресија и анксиозност.

На другата страна, како родители, нашиот сопствен возен ред за нашите деца може да нѐ заслепи за да ја видиме потребата за нив да се одмориме и надополниме. Нашите домови не се доволно редовни да се чувствуваат како светилиште за нашите деца да се надополнуваат и обновуваат, наместо тоа, домот завршува, потсетувајќи ги на додадените очекувања, барања и притисок за извршување. “Ајде, треба да започнете со работа”. “Престанете да си играте”. “Каква домашна задача имате?” “Можете ли да го нахраните кучето?” “Кога ќе го извадите ѓубрето?” “Колку пати ти реков да ја средиш твојата соба? Тоа е целосна катастрофа. “” Гледајте го тонот “. Лесно е да останете во постојана состојба на обезбедувачки упатства, корекции и очекувања. И наместо да ги видиме нашите деца, гледаме на секвенца на однесување што треба да ја следат.

И Не! Не е погрешно да се имаат овие стандарди! Не е во ред да сакате вашето дете да има чиста соба или да одржува почитувачки тон кога зборува. Меѓутоа, кога не ги учиме како да управуваат со својот стрес, очекувањата дека тие ќе продолжат да ги извршуваат делата без “став” е малку веројатно. Впрочем, раздразливоста, агитирањето и повлекувањето се знаци на стрес што не се управува добро.

Значи, како да го правиме тоа? Прво, обидете се да обрнете внимание на она што го чувствуваат среде вашите барања за работи. Земете ја нивната перспектива, влезете во нивните чевли за момент. “Како би се чувствувал ако ги имам ова во овој момент?” Потоа, проверете дали сте во право. “Како беше денот?” “Дали сте нагласени со се што ви треба да се направи?” “Дали сте гладни?” “Дали сте совладани?”

Број два, прашајте што ќе им помогне. Можеби им треба пауза. Можеби им треба закуска. Можеби треба да се чувствуваат добро за тоа кои се. Дајте комплимент за нешто случајно во текот на денот. Верувајте ми, важно е.

Гледате, дел од обликувањето на однесувањето на вашите деца е да се обрне внимание на променливите вклучености во обликувањето и одржувањето. Ако вашите деца можат да почнат да ги препознаваат знаците на стрес, замор, глад и грижа, тие подобро можат да управуваат со однесувањето кое доаѓа заедно со овие состојби на потреба, одговараат на нивните потреби, наместо да се прилепуваат кон другите. Децата не можат да научат да ги регулираат сопствените емоции ако не им дадеме алатки за поврзување на она што го чувствуваат со она што им е потребно.

Колку што може да уживате во трошењето време со вашето дете, обидете се да им дадете простор за “да бидат сами” во нивната сопствена соба. Слушањето музика е моќна форма на релаксација. Иако е навидум губење на време, дури и играњето безумни игри на нивниот телефон за краток временски период може да се релаксираат. На децата им е потребно време за да им дозволат на своите вистински состојби да бидат на површина и нивните души да бидат ослободени од барањата на светот околу нив. Во тишината се поврзуваме со нашите души, каде што навистина можеме да го слушнеме Бога што се обидува да работи преку нас за Неговата слава. Учете ги да реагираат на нивниот внатрешен свет, започнувајќи со тоа што ќе им дадете простор да го почувствуваат, да го слушнат и да одговорат на него.

“Дојдете кај мене, сите вие ​​кои сте уморни и оптоварени, и јас ќе ве одморам”. “
(Матеј 11:28)

503 Прегледи