Москва нагло го зголеми купувањето на злато и во тој поглед почна да ги урива сите рекорди. Русија денес е најголемиот купувач на злато, а во поглед на производството се наоѓа на третата позиција.

Оваа политика има за цел да ја заштити руската економија во случај на криза, но и од санкции. Минатата година руските банки купија 205.155 тони злато, што е за 4.7% повеќе него 2016-та година.

Најголемите купци се трите водечки банки : “VTB Bank”, “Sberbank” и “Gasprombank”.

Централната банка на Русија исто така ги зголеми своите резерви за 223.95 тона и со тоа стана рекордер. Руските експерти тврдат дека злато купуваат и руските бизнисмени, кои сметаат дека ќе се најдат на удар на американските санкции.

Ако купите злато и ако го чувате негде во Москва, САД и нивните санкции, нема да можат да го запленат и блокираат. Па така во тој случај, вие ја контролирате ситуацијата.

369 Прегледи