Фактите: Во една неодамнешна статија од Си-Ен-Ен, тие тврдат дека Жолтите елеци создаваат “хаос во Франција”. Но, дали тие всушност создаваат хаос? Или има поголема слика тука?
Одраз на: Дали одвојуваме време да погледнеме повеќе агли на покриеност на овој ваков настан за подобро да ја одредиме вистината? Дали има поголема игра каде што елитата се бори да го контролира овој наратив?
Франција можеби никогаш нема да биде иста. Протестите, солзавецот и многу повеќе ги пополнуваат големите градови во Франција, кога “Жолтите елеци” се собираат во десетици илјади лица за да се подигне свеста за долгата листа на барања што ги имаат за нивната влада. Што се случува?

Тековниот протест е наречен најголем и еден од најнасилните во изминатите 50 години. Еден од најзначајните аспекти на ова неодамнешно востание е повеќекратни појавувања на полицајци кои ги отстрануваат своите шлемови во знак на солидарност со демонстрантите. Тоа донесоа некои до солзи и инспирираа многу други, бидејќи илустрираа ниво на солидарност што често не се гледа во јавните протести. Сите во Франција се погодени од одлуките што ги направи Макрон и владите на претходните години, приказната што ја опфаќаме подетално овде.

Ова е она што го гледаме кога гледаме како полицијата, пожарникарите и демонстрантите се обединуваат како луѓе. Надвор од нивните униформи, сите тие се само луѓе, живеат преку искуство кое ги засега сите. Ова е застрашувачка реалност за длабокото состојба(ДИП СТЕЈТОТ), бидејќи тие и нивниот систем успеваат да го поделат човештвото, во војна еден со друг и емоционално поттикнати и вложувани во системот на кабалата.

Ова е веројатно една од најголемите причини зошто мејнстрим медиумите не зборуваат за оваа конкретна приказна, онаа каде луѓето се обединуваат. Наместо тоа, тие сакаат да се фокусираат на лудите, диви демонстранти наспроти смирената, потребна полиција која ја штити установата.

312 Прегледи