Празникот на Богојавление (исто така наречен Богојавление) е вториот најголем празник (по Пасха) во христијанскиот календар. Теофанијата е уште поважна од Рождеството. Всушност, Богојавление е исполнување на Рождеството. По Христовото раѓање започнува неговото откровение како Богочовек. Сепак, ова откровение започнува полека, тивко (всушност, започнало тивко девет месеци порано на Благовештението).

По раѓањето на Христос, само неколку пастири знаат што се случува – и еден ангел мораше да им го открие: “Одете во градот”, ангелот им рекол на пастирите “и побарајте силно завиткано бебе кое лежи во котел . “Додека Исус сѐ уште беше бебе, но откако Јосиф и Марија се населиле во куќа, ги пронашле тројцата мудреци од Исток; но никој друг не. И тогаш Светото семејство го напушти градот и живееше во Египет многу години. Манифестацијата или доаѓањето (буквално, “епифанија”) на Синот Божји како Син Човечки не се открива целосно до триесет години подоцна при крштевањето на Христос од страна на Неговиот братучет Јован во реката Јордан.

При Неговото крштевање, Христос не само што целосно се идентификува со нашата падната човечност, туку дури и го прифаќа нашето покајание. Св.Павле вели, “Кој не знаеше за грев, стана грев за нас …” (2Кор.5: 21). Иако Христос немал грев за да се покае, Тој го примил крштевањето на покајанието во име на сите човечки суштества. Толку многу Христос се идентификуваше со човештвото, целото човештво, што ги презел последиците од гревот – самиот да биде целосно ослободен од гревот – за доброто на сите мажи и жени. Во Христос се исполни сето во име на секое човечко суштество: “сета праведност” се исполни, Тој му вели на Јован пред Неговото крштевање (Матеј 3:15).

При Неговото крштевање, Христос не се идентификува само со нашата хуманост, туку и го открива Неговото божество. И повеќе од тоа, за прв пат во сето Писмо, во целата историја, Светото Тројство е јасно откриено: Гласот на Отецот зборува за Возљубениот и убав Син, додека Духот се спушта во форма на гулаб. Никогаш порано тајноста на Едниот Бог во Тројца лица не била толку јасна. Овде, при Христовото крштевање, тајната што почнала да се открива при неговото раѓање, отворено се манифестирала во вселената и пред народот што Јован го крстил: Синот Божји е Синот Човечки.

При Неговото крштевање, Христос не само што целосно се идентификува со нашата човечност, туку и ја започнува трансформацијата на целиот создаден свет. Наместо водата на Јордан да го отстрани Неговиот грев – зашто немал грев – блескавоста на Христовото божество и моќта на Неговото безгрешно човештво започнало пресврт на древното проклетство. Демониските сили што се криеле во водата (кои во Стариот завет се однесуваат на смртта) и кои манипулирале со природниот свет за да го тероризираат изгубеното човештво, овие демонски сили беа уништени кога Христос влегол во водата на крштевањето. Веќе не длабоко, бездната или сиолот ќе ја држат власта над човештвото: откако се крсти во водата, Христос ќе оди по водата, Христос ќе го повлече тонењето на Петар од водата: дури и водните длабочини повеќе не можат да го контролираат човештвото, тоа е човештвото во Христа. По крштевањето на Христос, клетвата на предците започнува да се менува.

И по Неговото крштевање, како што човекот е исполнет со Светиот Дух, Христос почнува да покажува начин за триумф над искушението, гревот, болеста, религиозното лицемерие, политичкото угнетување, демоничкото угнетување и на крајот дури и самата смрт. Христос како човек – без да престане да биде Бог, но да ги остави настрана неговите прерогативи како Бога-Христос како човек ги победува сите човечки непријатели. Христос како човек го покажува патот за целото човештво во Пеколот на Господ, во Рајот, во Воскресението и во Вечниот живот.

Ова е причината зошто Богојавление е толку важно. Во сеќавањето, во славењето на Христовото крштевање, на најдлабок начин го повикуваме на ум откривањето на Богочовекот, отстранувањето на гревот преку покајание, обратното од древното проклетство и освојувањето на гревот и на сите неговите последици, дури и смртта. Светот беше просветлен при крштевањето на Христос, и кога се молиме во молитва, доаѓаме до тоа малку да го доживееме просветителството.

Протоиереј Михаил Глис

481 Прегледи