“Зошто?”

Зошто Бог не ги запре сите овие урагани? Зошто моите пријатели ги загубија своите работни места? Зошто не можам да ја спречам оваа лоша навика? Зошто се борам финансиски?

Секој од нас има свој сет на “зошто-а” што се прашуваме и што можеби го молиме Бог во молитва секој ден. Сакаме да има рима и причина за живот. Сакаме да има ред и правда. Ние сакаме нашите молитви да бидат слушнати и одговорени.

Има некоја дисонанца кога знаеме дека сме молитвени луѓе (или барем луѓе кои постојано се обидуваат да се молат), но работите не одат според планираното. Ги губиме нашите работни места, сметките се натрупуваат, членовите на семејството умираат, а природните катастрофи се чини дека се почести. Нам ни треба Бог повеќе од кога и да е, но овие проблеми имаат навика да нѐ оттргнуваат од нашата вера.

Еве три работи што треба да ги имаме на ум во средината на тешките времиња.

1. Бог е со нас

Кога работите се одвиваат добро, не е толку тешко да се потсетиме на Бог. Тоа е теко кога ништо не чини и не ни проработува па така ние се прашуваме каде е Бог во нашите животи. Во Стариот завет, пророкот Илија (Свети Илија) отиде во потрага по Бог за да зборува со Него. Тој открил дека Бог не бил пронајден во овие големи претстави за моќта на земјата (ветерот, земјотресот или огнот) … но Тој бил пронајден во тивкиот шепот (1 Кралеви 19: 9-13). Подоцна, кога Бог избра да стане човек, не се родил како крал, тој бил роден кај една млада девојка во пештера. Исус се родил и го повикал Емануел (буквално “Бог со нас”) на начин кој луѓето не го очекувале (Матеј 1:23). Затоа, можеби и Бог е со нас кога и најмалку го очекуваме.

За многумина од нас, може да биде навистина тешко да го насетиме Божјото присуство со нас кога поминуваме низ тешки времиња. Тагата и само тагата може да нѐ доведе до очај и само очај. Грижата може да доведе до вознемиреност и страв. И стравот само нè води да се изолираме и да се изгубиме во она што сме во нашите мисли.

Па, како гледаме дека Бог е со нас? Има прекрасна православна молитвена служба наречена “Слава на Бога за сите нешта Акатист”, која ни помага да размислуваме за многуте благослови и благодарности кога би можеле да сме склони да не го видиме тоа. Бог е со нас во љубовта кон пријателите и семејството. Дури и по некоја катастрофа, Бог ни е познат во делата на љубезност што ги покажуваат странци и во службата што ја даваат итни службеници. Бог е со нас, и го препознаваме неговото присуство кога учиме да ги видиме многуте знаци на Неговата милост.

2. Не можеме секогаш да го објасниме страдањето

Бидејќи толку многу од нас прашуваат “Зошто?” Кога се соочуваме со страдање, нема недостаток на луѓе кои даваат објаснувања. Многу протестантски пастири сугерираат дека природните катастрофи служат како знаци на Второто Христово доаѓање или служат како казна за општествениот грев. Други луѓе, како што е Кирк Камерон (актер од серијата “Растечки бои” од 1985-1992 и популарната левичарска серија за претпоставеното “Вовлекување”), сугерираат дека бурите како ураганот Ирма се наменети за поединци за лично покајание.

Овој одговор значеше толку многу за мене, лично, бидејќи сè уште чувствувам инстинктивно работно време кое чека некој религиозен лидер да го даде своето толкување за претстојната несреќа што би можело да ги претставува природните катастрофи. Тоа е дел од мојот сопствен пат на исцелување кој беше подигнат во заедница од центрифугирање, пред да станам православен.

Понекогаш можеме да изгледаме премногу тешко за значење во ситуации кои едноставно се такви какви што се. Живееме во скршен свет со болка и страдање и да бидеме христијани не не прави имуни на начините на светот во кој се живее. Не можам да му дадам значење на страдањето на другиот. Јас дури не можам да гарантирам дека ќе го разберам сопственото; единственото нешто што можам да направам со него е да му го понудам на Бог во молитва.

3. Молитвата не е трансакција

Кога се соочуваме со тешки времиња, молитвата е или последното нешто што го размислуваме или тоа е нешто што ние го сфаќаме. Додека го гледав ураганот Ирма на Флорида, морав свесно да ја отфрлам потребата за замрзнување со вознемиреност за семејството и пријателите, и наместо тоа да се свртам кон молитвата. Во моментот, молитвата беше единствената работа што можев да ја направам. Но, што ако не се одговорат моите молитви? Што ако она што го барам (заштита за луѓето што ги сакам) не е она што го добивам?

Можам да и пристапам на молитвата како трансакциски процес со Бога или да му пристапам на него како трансформациона средба со Него како дел од нашата врска. Јас го злоупотребувам мојот однос со Бога, ако очекувам нешто од Него за возврат за моето време и енергија во молитвата. Ако мислам дека ќе го добијам она што го сакам, ако само јас пишувам правилно или ќе ги кажувам вистинските зборови, или ќе го прашам вистинскиот светител да го замоли за мене, Јас не се посветувам себеси и другите на Бога.

Наместо тоа, можам да одлучам да му ги дадам грижите на Бог. Можам да му кажам што ме плаши, и можам да Го замолам Неговата волја “да се направи на земјата како што е на небото” додека се молиме на нашиот Отец. Се молам за да можам да бидам свесен дека сум во присуство на Бога и така Бог да ја омекне цврстината на моето срце. И тогаш, природно, Бог ми дава сила што ми треба да ги издржам тешките времиња.

Превод од Pravmir

262 Прегледи