Што ја произведува лековитата моќ на звукот?

Можеме да го почувствуваме тоа кога ќе го вклучиме радиото и ќе се слушне нашата омилена песна, или кога ќе седиме тивко и ќе го слушаме дождот.

Постои палпив мир кога ќе се впиеме во тивкиот звук и поинакво подмладување кога ќе го слушнеме ветрот во дрвјата. Нема сомнение дека звукот има суптилни, но длабоки ефекти врз нашите тела, умови и духови. Но, како точно функционира звукот, за да нѐ излекува?

Буквално како за оркестар, можете да го наместите вашето тело

Дали некогаш сте слушнале оркестар кој подготвил симпатична симфонија?

Прво постоењето на какафонија со дувачки инструменти и стрингови-струни, рогови и тимпани што прават доста рукуа, но кога точно ќе се измешаат инструментите, звукот што надоаѓа на тебе како бран, може да донесе мир и возбуда што ги надминува некои од најожирените практики на небесета или како нуркањето на Земјата, или паѓајќи 45 метри во скриена пештера.

Звукот не е неорганизиран хаос. Тоа е динамичен, но нарачан образец. – Др. Ханс Џени

Телото функционира на ист начин. Ако еден инструмент (орган или органски систем) игра сопствена мелодија, а не во хармонија со остатокот од телото, болеста е поверојатно да се случи. Како звучен терапевт, објаснува д-р Џон Беалие, НД, д-р,

“Основниот принцип на енергетската медицина е дека основната енергетска област генерира физичко, емоционално и ментално однесување или симптоми. Ако го смениме енергетското поле, физичкото, емоционалното и менталното однесување исто така ќе се промени “.

232 Прегледи