Зошто Петар и Февронија станаа почитувани како покровители на бракот? Ова “натоварено прашање” не беше истражувано само од атеистите, но дури и верниците понекогаш премногу се восхитуваат: “Тие дури беа без деца!” И неверниците понекогаш им се потсмеваат, секој на свој начин. Еден познат политичар и новинар неодамна се пошегува, нарекувајќи ја Февронија уценувач, а Петар безгрижен. Се разбира, тој имал злонамерни заклучоци: бидејќи тие се чудни примери за модерните семејства.

Океј, така што оваа редукција негова е добра, е јасен метод на аргументација. И авторот, обвинувајќи ја Света Февронија за уценувач, ненамерно ги истакна причините зошто Св. Петар и Февронија навистина можат да бидат личносни времепловни улоги, а особено во денешното време.

Всушност, за нас е исклучително важно светите да стапат во брак пред да станат светци. Петар, по секоја мерка, ја излажал Февронија. Но Февронија знаеше каде лежат нејзините интереси. Постои побожна интерпретација на нејзиното однесување: Идната принцеза со духовно око виде дека кнезот ќе загине без нејзино влијание, и затоа почна да поставува услови и не само за да го лечи принцот.

Но, необично, за денешните млади двојки, покорисно е да се прифати идејата дека принцот и принцезата со право на верување во нивната младост се луѓе кои немаат недостатоци. Но, тие си простија еден на друг со овие недостатоци, покривајќи ги со љубов, а нивнниот сакан/а процвета во подготвеност да се откаже од славата и честа заради својата сакан/а.

Сега сме едноставно целосно маринирани со идеите за совршенство и идеалноста на нешто што го “дозволуваме” во нашите животи. Модерната слобода во изборот на животниот партнер свири на сурова шега за луѓето. Изгледа дека, бидејќи повеќе не сте врзани од авторитетот на вашите родители и класните бариери (а некои не се обврзани со морални табуа), можете да изберете брачен другар за себе како јакна, наоѓајќи го она што е “само во право”, обидувајќи се на половина од продавницата да го најдете најдоброто, без никакви недостатоци.

На јазично ниво, луѓето разбираат дека “секој има недостатоци”, но во длабочините на своите души се надеваат дека ќе имаат среќа, дека ќе најдат некој попаметен од сите други! И тогаш поминува половина година (една година, пет години …), а младите сопруги извикуваат: “Навистина, секој има недостатоци, но какви огромни има мојот брачен другар!” И некој кој стои во блиските објекти: “Нема ништо страшно, ништо смртоносно – вие не сте ангел! ”

Често тоа е само горчливо искуство кое убедува некој што му недостасува, па дури и многу сериозност, навистина постои во сите, ама не се умира од тоа, но дури ќе живеете долго и среќно ако размислите во времето како да се справите со туѓите недостатоци.

Како многу брачни другари традиционално се справија со грешките еден на друг? Тие трчаат да ги објавуваат проблемите на своите мајки, на своите пријатели, а потоа дури и на статусите на Фејсбук – зошто се случило нешто во мал размер? И тие изгледаат подлабоко во овие слабости и грешки, анализираат, ментално тежат и ги разделуваат, се додека не се убедат дека е време за развод.

Брачните другари се како двајца воини со синџир, кои имаат потреба од поправки во задниот дел, во борба против искушенијата на овој свет. Тие можат да застанат назад во одбрана и да издржат, или може да почнат да се вртат наоколу, гледајќи ги грбовите еден на друг со гордеењето: “Па, те гледам! Како ќе се бориш така, оф ?! “Сите што можат да направат е да се смеат долго време.

Брачната верност, меѓу другото, честопати е изразена во желбата да ги покрие грешките на другата половина, не само од љубопитните очи на другите, туку и од вашата раздразливост. Не зборувам за какви било сериозни гревови кои го уништуваат бракот во принцип, туку за слабостите. Мрзеливост, неуредност или прекумерна педантерија, топол темперамент или емоционална сувост – може да живеете со овие сосема добро, додека не почнете да излегувате од планината. Мажот доаѓа дома уморен, а не во расположение: колку е тешко за жената да го смири ова, да не се мачи со темпераментот на сопругот со обвинувања и истраги, но да чека додека ова не помине!

Колку е тешко да го заштитиме нашиот сакан од сопствените навреди и обвинувања. Колку е лесно да паднеш во раздразливост и строго да ги проучуваш гревовите на другите преку оските на огледалото на трол, кој, како што се сеќаваш, беше самиот ѓавол.

Принцот Петар и принцезата Февронија многу брзо научија “да се потпираат наназад” во бракот, покривајќи ги слабостите еден на од друг од светот и нивните немоќи. И тие ни покажуваат дека овој пат е плоден, дека слабостите не се засекогаш. Само љубовта е засекогаш – ние само треба да ја зачуваме …

Pravoslavie.ru

Елена Фетисова
Превод: Џеси Доминик

Екслузивно на македонски јазин Криста.мк

235 Прегледи