Зошто луѓето пишуваат? Претпоставувам дека тоа е затоа што луѓето го пишуваат тоа нешто затоа што имаа нешто да кажат. Меѓутоа, денес е многу тешко да се одговори на ова прашање. Некои изгледаат како да пишуваат затоа што мораат – дали за часот што го земаат или водат, или за конференција во која тие биле замолени да учествуваат, или затоа што се надеваат дека ќе бидат платени за своите трудови или поради некоја друга таква причина. Но, што ако сите овие причини одеднаш исчезнат? Дали многумина од нас сѐ уште ќе пишуваат? Уште поважно, дали многумина од нас всушност имаат нешто да кажат?

Премногу често, голем дел од современото теолошко пишување се чини дека е регургитација на туѓо писмо.

Освен тоа, ништо од значење или последица не е додадено на збирот на човечкото знаење кога ги изразувам моите ставови за туѓите ставови и ја докажувам мојата поента со тоа што лично го цитирам оригиналниот текст. Дали е тоа што јас не верувам дека другите можат да го читаат текстот? Дали е тоа што јас не мислам дека другите можат да го разберат текстот и на тој начин да побараат мое предигрирање и да го регенерирам за нивна корист? Зарем не ми е премногу претенциозно да кажам други писмени, образовани, разумни и интелигентни возрасни што напишале нешто од некој многу познат писател на која било дадена тема? Зошто да не го читаат текстот и да судат за себе?

Се разбира, ова не е да се омаловажи идејата за Големиот разговор. Сепак, самата култура на Православието се чини дека ја задушува споменатиот Разговор. Пречка е тоа што ние сме Црквата на Отците, а не на татковците. Бидејќи не можам да се претпостави дека сум на исто ниво со Отците, моите мисли и мислења не можат да бидат дел од нивниот разговор. Тие зборуваат како оние што имаат авторитет. Најмногу што можам да направам е да научам што учат тие и да го повратам она што го научив. Да се ​​изградам на она што тие веќе го имаат воспоставено, да додадам на она што тие го рекле, да се реинтерпретирам и повторно да ја замислам својата мисла, ќе биде премногу дрско.

И зборувајќи за тоа што сум дрзок, она што најмногу ми пречеше додека размислував за минатото беше фактот дека сум напишал парчиња без да имам нешто вредно да кажам. Во Евангелието според Матеј (7:29), постои интересно споменување за начинот на кој Исус поучувал: “… ги поучил како некој што има власт, а не како негови книжници …” Писарите го повратиле она што другите го кажале пред нив, наведувајќи еден рабин, упатувајќи на друг. Пророците, од друга страна, не го преплавија својот говор со референци за рабини; тие зборуваа со авторитет: “Така вели Господ …” Тоа е да се каже: “Јас лично слушнав од Самиот Бог, и затоа имам нешто да споделам со сите вас”. Се разбира, Исус имал уште повеќе авторитет и честопати рекол : “Но, ви велам …”

Користејќи ги овие принципи во испитувањето на современото теолошко писмо, болно е очигледно дека повеќето од нас пишуваат како книжници, а не како оние што имаат авторитет. Ова е клучната разлика помеѓу нас и Отците на Црквата. Отците ги освоија гревовите и страстите, а потоа пишуваа за своето искуство како победници. Ние сме оптоварени со гревови и страсти и пишуваме за нечие искуство. Отците постеа и се помолија, со децении држеа бдение и потоа пишуваа од позицијата на експерти на оваа тема. Се жалиме на нашите слабости, даваме изговори, си дозволуваме да се ослободиме, а потоа да им кажеме на другите за придобивките од постот, цитирајќи ги туѓите примери, неспособни од нашите.

Во некои дисциплини (иако, не сите), таков недостаток на лична експертиза во оваа тема би бил неприфатлив. Замислете некој што не знае како да свири на виолончело а се обидува да дава лекции за виолончело, или некој што не може да плива држи часови по пливање, или некој што никогаш не изградил ништо, дава совети за изградба со повикување на имиња на познати архитекти. Ова би било апсурдно. А сепак, не изгледа апсурдно кога истото е вообичаено во современото христијанство. Сакам да знам како ги кренавте таквите добри деца. Немој да ми кажеш како бргу ја кренавте Света Марија Египетска; Можам да го прочитам тоа самостојно. Кажи ми како го чуваш твоето и она што си го научил од твоето лично искуство.

А сепак, постои една валидна причина да пишувам за нешта што лично не ги доживеав. Пишувањето е добар начин да се размислува; тоа го овозможува процесот на размислување. Меѓутоа, неопходно е да бидам искрен за овој вид на пишување. Прво, само затоа што мислам, не значи дека моите мисли се нужно точни или дека вреди да се споделат со други. Второ, овој тип на пишување мора да биде насочен кон себе, а не на други. Ако другите мислат дека моите мисли се интересни и изберат да се придружат во процесот на размислување заедно, ова ќе биде прекрасно. Но, овој тип на пишување никогаш не смее да претпоставува или претендира да биде каков било вид на учење. Неопходно е да се мисли, и пишувањето не е лош формат за оваа вежба. Но, ова никогаш не треба да се меша со пишувањето на некој што има авторитет кој доаѓа само од лична практика и искуство или како директно откровение од самиот Бог.

Свештеник Сергеј Свешников

224 Прегледи