Навистина некогаш мора да се прашувате дали сметководителите и маркетинг-тимовите на забавниот индустриски комплекс всушност потпишале договор со ѓаволот или дали сфатиле како исклучително профитабилно е да се користи Илуминатскиот и окултен симболизам како маркетинг уред.

Референциите за Илуминатите во поп музиката се враќаат најмалку во 1995 година, кога Продиџи на Моб Дип рапуваа за темните во ремиксот на LL Cool J, I Shot Ya.

“Илуминатите го сакаат мојот ум, душа и моето тело. Тајното друштво се обидува да го задржи окото на мене. Но, јас останувам инкогнито “на места каде што не можат да ме најдат мене. Ги прават моите потези стратешки. “- Продиџи

Во тоа време, упатувањето на Илуминатите во поп-културата беше мало, но влијанието на тајните друштва и окултувањето врз американската култура се протегаат сè до основањето на оваа нација. Многу од симболите што ги гледаме насекаде денес се од антиката, многу од нив имаат двојно значење.

Продиџи зборуваше за вистинскиот дух на бунт, што е, користејќи знаење за совладување на себе.

Како што рекол во едно интервју, “Тајните се ставаат во занаетчиството на наставникот. Наставникот не ви кажува, ова е вистина “. Тој упатува на употребата на симболи за да ги пренесе пораките до оние кои се подготвени да ги примат пораките.

Ова е сега наназад. Брзо напред до денес, а симболите, сликите и божествата на окултното се присутни, и отворено сатанската содржина е насекаде. Дури и Тако Бел па и  меѓународниот аеродром во Денвер алудира на Илуминатите за да ви го сврти вниманието.

Исто како што Мекдоналдс ги користи златните лакови за да го сврти вниманието, маркетинг-поп-ѕвездите го користат едното око за да го привлечат вниманието. За да знаете што претставуваат. Што можете да го доживеете ако го погледнете нивниот пат.

Има буквално илјадници слики како овие онлајн, од списанија, корици на албуми, реклами, сè. Дури и помалите, независни рекламни агенции ги користат овие теми, и тие не би го сториле тоа, освен ако тоа не функционирало и тие виделе финансиски поврат за тоа. Таа стана легитимно меме.

Оккултната симболика е толку ефикасна како маркетинг трик, бидејќи тоа апелира директно до најтемните региони на психата. Оние длабоки делови на човечкиот ум кои живеат во бескрајна фантазија за насилство. Сексот се продава, но смртта се продава подобро.

Земете, на пример, неодамнешната видеоснимка на Еминем, Раммирана, имајќи предвид дека Еминем е најпродаван рапер на сите времиња.

Тој е добро познат по зависноста од дрога, заканувајќи се дека ќе ја убие неговата сопруга, мизогинистичките стихови и за прифаќање на насилството врз жените воопшто. Сепак, тој е мил и херој на политичката левица, поради некоја причина.

424 Прегледи